Dr. Mark W. Kline

Mai degraba s-ar spune ca Romania m-a gasit pe mine decat eu pe ea. O intalnire decisiva cu cativa parlamentari romani in toamna anului 1995 a dus la o calatorie in Romania in februarie 1996. Intr-un moment din cariera mea cand credeam ca stiu tot ce era de stiut despre HIV/SIDA, am asistat la desfasurarea unei tragedii si a unei boli de o magnitudine cum nu-mi imaginasem niciodata. Din clipa aceea, am stiut ca viata mea nu va mai fi niciodata la fel.

Cu un start modest, un centru pentru copii a fost in cele din urma construit si inaugurat la Constanta in anul 2001. Peste 400 de copii romani au inceput terapia antiretrovirala inalt activa; la momentul respectiv era probabil cel mai mare numar de copii afati sub tratament pentru HIV/SIDA in vreun centru din lume. In ajunul Craciunului, in 2001, am scris urmatoarele de la un calculator al Centrului pentru Copii Romano-American:

Este foarte rece si innorat afara, cu zapada de aproape 30 de cm pe jos. Dar anotimpul nu poate umbri speranta care i-a cuprins pe copiii infectati cu HIV din Constanta si pe familiile lor. Zi dupa zi, ei vin in grupuri la clinica, nu pentru verdicte sumbre, ci pentru vesti bune, vesti minunate — un kilogram in plus, vindecarea leziunilor herpetice, cresterea numarului de limfocite T. Cu perspectiva ca vor mai urma si alte aniversari, si alte Craciunuri. Iar lacrimile varsate de mame sunt de bucurie, nu de tristete. Sa fiu aici in acest moment este o adevarata binecuvantare, si unul dintre cele mai minunate daruri posibile.”

Am descris acea experienta ca find una care da dependenta. Pana in 2003, acea dependenta a dus la construirea unui nou centru pentru copii in Botswana. Au urmat Lesotho, Swaziland si Malawi. Sutele de copii infectati cu HIV afati in ingrijire si sub tratament au devenit mii, miile au devenit zeci de mii. Astazi, mai mult de 80 000 de copii se afa in ingrijire pentru HIV/SIDA in intreaga noastra retea de centre.

Faza urmatoare in existenta a ceea ce a devenit cunoscut ca Baylor International Pediatric AIDS Initiative (BIPAI) va fi infiintarea unui Centru pentru sanatatea globala a copilului in cadrul Baylor College of Medicine si al Texas Children’s Hospital, care va lupta impotriva principalilor inamici de moarte ai copiilor din intreaga lume — malaria, tuberculoza, boala diareica si malnutritia — precum si a bolilor grave, indelung neglijate si care ameninta viata copiilor din statele in curs de dezvoltare, inclusiv cancerul si siclemia. Ceea ce am invatat in decursul ultimilor zece ani din derularea tratamentelor pentru copii cu HIV/SIDA va furniza un model pentru toate aceste noi programe.

Calatoria mea personala prin lumea HIV/SIDA in Romania si Africa a fost pe atat de neasteptata pe cat a fost de neplanificata. Am fost martor nu numai al unei suferinte de nedescris, dar si al rezistentei corpului si spiritului uman. Am vazut nenumarate decese inutile, dar si renasterea unor intregi familii si comunitati, datorita aparitiei tratamentului salvator de vieti. Ca specialist in bolile infectioase pediatrice, consider HIV/SIDA cea mai mare provocare a generatiei mele. A fost privilegiul profesional al intregii mele vieti sa am sansa sa contribui fie si intr-o mica masura la diminuarea efectelor acestui dezastru epidemic.

Dr. Mark W. Kline

Profesor si Sef de Catedra, Catedra de Pediatrie, Baylor College of Medicine

Medic Sef, Texas Children’s Hospital

Presedinte, Baylor International Pediatric AIDS Initiative