Centrul de Copii Romano-American

A devenit din ce in ce mai clar pentru personalul spitalului ca duceau o lupta imposibila, tratand explozia de cazuri de HIV la copii intr-o clinica improvizata intr-o singura Incapere.

Lipsa medicamentelor, a instruirii, a spatiului si a personalului – precum si o furnizare inconsecventa a medicamentelor – deveneau din ce in ce mai apasatoare de la o zi la alta. Totusi, in ciuda numarului mare de decese si a lipsei de medicatie, se cunostea ca peste 1.000 de copii infectati HIV/SIDA erau inca in viata in Constanta. Acesti copii aveau nevoie de medicamente si ingrijire pe termen lung, si nu puteau astepta ca guvernul Romaniei sa coordoneze un raspuns sustinut la nivel national.

Dr. Mark Kline, de la Baylor College of Medicine, a vazut necesitatea unei reactii imediate, si in 2000 a pus bazele Baylor International Pediatric AIDS Initiative. Obiectivul este acela de a implementa un program sustinut de tratament anti-HIV la copii in tarile cu resurse limitate si Romania urma sa fie prima tara care facea parte din proiect. Una din primele prioritati era aceea de a obtine terapiile antiretrovirale necesare pentru copii intr-un mediu curat si sigur; totusi, nu exista o infrastructura sustenabila pentru a primi medicamentele, si nici pentru a le administra, si nici personalul califcat pentru a supraveghea programul de tratament continuu si complet. Dr. Matusa si dr. Kline doreau sa ofere copiilor medicamente atunci cand aveau nevoie, dar si-au imaginat de asemenea un loc in care copiii sa poata fie tratati in facilitati curate, moderne, si in care copiii mai sanatosi abandonati sa poata fi scosi din spital si sa li se ofere un camin adecvat, educatie si dragoste. Aceasta insemna nu numai schimbari ale structurilor fizice, dar si construirea unei echipe multidisciplinare de profesionisti calificati care sa poata face fata nevoilor atat fzice cat si psihologice ale copiilor.

Viziunea dr. Kline era aceea de a construi o clinica de pediatrie moderna, independenta in sistem ambulatoriu in Constanta, la care sa aiba acces copiii infectati cu HIV/SIDA si familiile si/sau ingrijitorii acestora. Visul sau a inceput sa capete contur atunci cand Spitalul Municipal a oferit Baylor un orfelinat abandonat in stare proasta care avea nevoie de reparatii pentru o noua clinica pediatrica SIDA. Apoi, dr. Kline a trebuit sa gaseasca finantatori pentru acest centru de aproape un milion de dolari. Unul dintre primii finantatori, The Sisters of Charity of the Incarnate Word care avea un ordin ce functiona la Houston, a citit un articol In Houston Chronicle despre eforturile dr. Kline. Organizatia a fost extrem de miscata de poveste si l-au intrebat pe dr. Kline cum pot ajuta. Al doilea mare finantator, Abbott Fund, a aflat despre programul Baylor printr-o asociatie medicala si si-au oferit ajutorul. Atat Sisters of Charity cat si Abbott Fund au furnizat fonduri pentru renovarea clinicii, iar Abbott Fund s-a angajat sa acopere cheltuielile permanente de functionare. Noua clinica a fost programata sa isi deschida portile in primavara anului 2001, dar a existat o piesa lipsa imediata si critica – nu exista o sursa de incredere si stabila pentru medicatia antiretrovirala, deoarece sursele guvernamentale nu erau constante. Abbott a fost de acord sa doneze sufciente medicamente pentru a trata infectiile oportuniste pentru 500 de copiii, pe intreaga durata a vietii lor. In urma pledoariei dr. Kline, s-au alaturat si alte companii, precum BMS, Roche si Merck.

In aprilie 2001, noul Centrul pentru Copii Romano-American a fost inaugurat, de fata cu toti, incepand de la Ministrul Sanatatii pana la primarul Constantei si a doi din viitorii pacienti ai clinicii de pediatrie care au vorbit la ceremonia de inaugurare. Cladirea noua, moderna, includea largi zone de asteptare, un colt de joaca, mai multe cabinete bine dotate pentru doctori, psihologi si asistenti sociali, o mica biblioteca pentru profesionisti precum si o sala de conferinte pentru instruiri si intalniri cu pacientii si parintii; si, la fel de important, o farmacie dotata cu medicamente anti-SIDA de la mai multe companii.

Peste 600 de pacienti erau tratati aproape imediat ce intrau pe usa in aceasta cladire plina de caldura si bunavointa, decorata cu operele de arta ale copiilor de la Texas Children’s Hospital (Spitalul pentru copii din Texas, afliat Baylor) din Houston.

partea 2 »