Martie 1988
88 de nou-nascuti mor din cauze inexplicable intr-o singura luna. Situatia este calificata drept malpraxis medical.
Mai 1989
Peste 200 de copii bolnavi din orfelinate sunt trimisi la sectia de pediatrie a Spitalului Municipal Constanța; o zona special izolata de la subsolul spitalului este rapid pregatita, in care „nimeni nu intra cu exceptia catorva specialisti din sectia de pediatrie, imbracati ca niste astronauti” si a carei intrare era protejata de un zid nou construit pentru a bloca privirile din strada. Rata mortalitatii este crescuta si sunt diagnosticate cazuri noi in fecare zi. Din cauza politicii indelungate de a trata aceste aspecte drept secrete de stat, nu putem sti cati copii sunt infectati cu HIV sau cati au murit deja de SIDA pana la acest moment. Estimarile vorbesc de 7.000 pana la 10.000 de persoane infectate in anii ‘80. Ce se stie sigur este ca Romania era atunci si a ramas si astazi singura tara din lume cu un numar mai mare de copii infectati cu HIV decat adulti.
Februarie 1990
Odata cu caderea lui Ceausescu In decembrie 1989, presa internationala si ONG-urile pot intra In Romania, si incep sa apara relatari despre epidemia cu virusul HIV la copii. Multe companii, oficiali din spitale, fundatii si voluntari primesc o prima imagine asupra chinului acestor copii din Romania in general si al copiilor infectati cu HIV in special. Romanii – inclusiv oficialii din sanatate – incep sa vorbeasca pentru prima oara despre acesti copii si despre SIDA, insa discutiile publice sunt in continuare limitate.
1990-1992
Prin intermediul spitalului sunt realizate legaturi cu multe ONG-uri internationale si donatori privati, pentru a ajuta la abordarea necesitatilor critice ale numarului in crestere de copii, incluzand medicatia de baza (deoarece medicamentele specifce HIV nu erau inca disponibile), imbracaminte, hrana, educatie si stimulare pentru dezvoltare, adapost pentru copiii abandonati in case de tip familial, Ingrijire terminala, etc. Datorita tuturor acestor eforturi a fost invatata o lectie valoroasa: si anume ca SIDA nu inseamna moarte, „cel putin nu imediat si fara speranta”.
1992- 1994
Sectia de pediatrie a Spitalului Municipal functioneaza ca o clinica de zi intr-o singura Incapere, ingrijind copiii internati care sufera de SIDA. Tratamentul este disponibil numai pentru infectiile oportuniste si sindromul de epuizare este tratat numai printr-o nutritie corecta dar cu medicatie redusa. Multi copii care sufera de SIDA locuiesc in spital, pur si simplu deoarece sunt respinsi de alte programe de stat, iar casele de tip familial sunt pline. Conditiile din spital sunt ingrozitoare, deoarece facilitatile nu au fost renovate si nici intretinute corect din 1970. Autoritatile romane incep sa recunoasca din ce in ce mai mult la nivel public faptul ca HIV/SIDA este o problema a intregii societati si este lansat un program national anti-SIDA. Va mai dura trei ani pentru a stabili centrele HIV regionale cu sprijinul OMS.
1995
AZT (zidovudina) este primul medicament pentru SIDA aprobat in Romania – la cinci ani dupa ce acesta a fost disponibil pe piata americana.
1996-1997
Dupa ce s-a prezentat la o intalnire medicala internationala, dr. Rodica Matusa il invita pe dr. Mark Kline, profesor la catedra de boli infectioase-pediatrie de la Baylor College of Medicine din Houston, sa viziteze copiii din spitalul din Constanta unde lucra ca director al sectiei de pediatrie. Dr. Kline Isi aminteste, „In acel moment al carierei mele, credeam ca vazusem tot... Chiar credeam ca stiam tot ce era de stiut despre HIV la copii, dar am realizat in acel moment ca aceasta boala avea un impact ingrozitor asupra copiilor din tarile sarace. Nu puteam sa imi scot asta din minte.” . Dr. Kline a hotarat dupa vizita aceasta care i-a schimbat viata sa se angajeze in a ajuta la ingrijirea si tratarea copiilor cu HIV/SIDA din Constanta. A initiat un program cu colegii sai de la Baylor College of Medicine pentru a instrui doctorii si asistentele din Constanta astfel incat sa ofere cea mai buna ingrijire posibila pentru pacientii lor copii.
1998-1999
Sosirea dr. Kline si a echipei de la Baylor a reprezentat inceputul unui nou capitol in vietile copiilor infectati cu HIV din Constanta. Totusi, exista in continuare probleme in restul tarii. In 1998, Comisia Nationala de Lupta Anti-SIDA progresa lent in elaborarea strategiilor si recomandarilor de tara; de exemplu, a instalat standardul de terapie tripla, fara a o putea asigura in mod continuu. Numai in jur de doua sute din cei o mie de copii din Constanta despre care se stie ca ar suferi de HIV/SIDA au acces la asa-numitele medicamente cu inhibitori de proteaza.