Istoric

In anii '90, pe masura ce pandemia de SIDA Incepea sa se raspandeasca, reactia impotriva bolii era mult mai lenta in tarile guvernate in regim dictatorial, unde boala era ascunsa. Cand aceste regimuri au cazut, adevarata masura a extinderii HIV a inceput sa iasa la lumina. O astfel de tara era Romania, care avea un numar estimat de 10.000 de cazuri de HIV la copii dar, din cauza unei interdictii fie si de a discuta despre SIDA, acest numar ar putea fi subevaluat in mod artifcial. In prezent se estimeaza ca ar exista aproximativ 5.000 de persoane de 21 de ani sau mai tineri care traiesc cu virusul HIV. Romania este singura tara din lume care numara mai multi copii infectati HIV decat adulti si are cel mai mare numar de copii infectati HIV din intreaga Europa. Cand a fost permis in cele din urma accesul la sectiile de pediatrie in Romania, ONG-urile internationale si media au putut sa scoata la lumina conditiile ingrozitoare In care traiau acesti copii, care erau de multe ori "depozitati" la comun si nu aveau acces la un minim tratament anti-HIV. Era foarte clar ca interventia guvernului nu era sufcient de rapida pentru a-i salva, astfel incat ONG-urile internationale si sectorul privat au intervenit in incercarea de a suplimenta lipsurile.

Povestea pe care urmeaza sa o cititi are multe parti si multi autori. Desi incepe ca o tragedie umana, ea devine un memento educativ cu privire la puterea dobandita atunci cand organizatiile si comunitatile se asociaza pentru binele altora.Ca si mine, veti ajunge sa recunoasteti si sa admirati ce contributie extraordinara pot avea cativa oameni pentru a-i ajuta pe multi altii. Hotararea de a nu accepta starea de fapt si capacitatea de a-si imagina copiii seropozitivi traind o viata sanatoasa pana la maturitate, au indemnat-o pe dr. Rodica Matusa, medic pediatru In Constanta, Romania, sa caute ajutor, iar chemarea ei a fost auzita de un coleg pediatru din Houston, Texas, dr. Mark Kline.

Si mai important este faptul ca aceasta poveste se refera la sute de copii din Romania care au trecut de la perspectiva unei morti sigure la a trai o viata activa ca tineri adulti — pe o parte din acestia ii veti intalni in paginile care urmeaza. Viitorul lor este acum plin de speranta si perspectiva. Insa succesul acestui program nu se limiteaza la Romania. El s-a constituit drept inspiratie pentru dezvoltarea unei retele de Centre Clinice de Excelenta pentru Copii ale Baylor College of Medicine in Africa. Aceste clinici cu ambulatoriu si satelitii acestora ofera acum o ingrijire si tratament de calitate pentru mai mult de 80.000 de copii care traiesc cu HIV — o initiativa care nu a mai fost egalata de nicio alta organizatie din lume pana in acest moment.

Documentandu-ne eforturile noastre de la Abbott si pe cele ale celorlalti din tarile in curs de dezvoltare In ultimii zece ani am putut construi si sustine dezvoltarea unor programe model care imbunatatesc viata celor afati in suferinta. Si procesul de invatare continua. Fiind o companie din domeniul ingrijirii sanatatii — alaturi de fundatia noastra, Abbott Fund — consideram ca este datoria noastra sa cautam mereu modalitati de a oferi solutii eficiente de ingrijire medicala. Este o responsabilitate pe care cei care lucreaza la Abbott si la Abbott Fund o accepta in intregime, atat la nivel personal, cat si la nivel profesional.

Ne face placere sa impartasim cu dumneavoastra aceasta poveste despre speranta si victorie din Romania si va invitam sa aflati mai multe despre programele noastre si cele ale celor mai importanti parteneri ai nostri din lume, inclusiv Baylor College of Medicine, accesand site-ul nostru la adresa www.abbott.com / citizenship.

Va multumim.

Katherine Pickus

Vicepresedinte al diviziei Cetatenie si Politici Globale, Abbott